Our Instagram Feed

© 2019 by SmitArchitects

Preller Square Centre (SPAR)

Bloemfontein

2010-2017

Preller Square's original building was this building that housed the Spar supermarket. It was a green Post Modern suburban shop that was in much need for a facelift and renovation. Eventually, we redid the whole complex from new shops, office rental space on top, rewiring, etc. The difficulty lied in working on the building while tenants remained to trade. Another big problem was the parking that needed to be addressed. With the consultation of a traffic engineer, a one-way service road was introduced at the back of the building as well as a parking level for tenants on the first floor. Due to space restrictions, a double car lift was installed. This way some 50 Tenant cars were removed from the parking lot in front of the center.